Omega - 3 prevence mnoha nemocí

omega 3 kyseliny nejen pro dětiOmega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně přijímat v potravě. Klasická západní strava ale bohužel ani zdaleka neobsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin.
Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální – naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy.
Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální kyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit. V potravě se vyskytují hlavně v tučných rybách a oříšcích a pokud je nedostatečně nezahrnujeme do jídelníčku, mělo by se po nich sáhnout ve formě doplňků stravy.

Pro naše tělo jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci

  • srdce
  • mozku
  • imunitního systému
  • nebo očí

Nejdůležitější typy omega-3 mastných kyselin
Naše strava obsahuje 3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin: EPA a DHA se nacházejí v mořských plodech a rybách, zatímco ALA se vyskytuje v rostlinné stravě s vysokým obsahem tuku. Omega-3 z rostlinných zdrojů neumí tělo vstřebat tak efektivně, a jejich pozitivní účinky proto nejsou tak velké.

  • EPA (kyselina eikosapentaenová) má v těle mnoho funkcí. Má důležitou roli v mírnění zánětu. Řada studií prokázala její účinnost i v předcházení a léčbě psychiatrických onemocnění, například deprese.
  • DHA (kyselina dokosahexaenová) – zdrojem DHA jsou zejména tučné mořské ryby a rybí olej. Je významnou složkou buněčných membrán nervových buněk. Je to stavební kámen mozku. Důležitá je i pro oči. DHA hraje klíčovou roli při vývoji nervového systému, je tedy třeba jí přijímat dostatek i během těhotenství a kojení.
  • ALA (kyselina alfa-linolenová) se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem tuku (vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka). Přestože je nejčastěji zastoupenou omega-3 mastnou kyselinou ve stravě, pro tělo není příliš výhodná. Aby byla využitelná, musí být nejprve převedena na EPA a DHA. Většina ALA se však přemění pouze na energii.

Prevence mnoha nemocí
Omega-3 mastné kyseliny patří celosvětově mezi nejprostudovanější a nejvíce zdokumentované živiny. Naprostá většina studií se shoduje na jejich prospěšnosti a četných zdravotních přínosech. Pokud nekonzumujete ryby alespoň 2–3× týdně, měli byste zvážit doplňky stravy s omega-3. Je to jednoduchý způsob, jak zlepšit své fyzické i duševní zdraví a předcházet vzniku mnoha chorob.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-guide#section3

Neměly by chybět
Omega-3 mastné kyseliny představují zásobárnu energie. Kromě toho ale hrají také důležitou roli v celé řadě tělesných procesů, například v boji proti zánětu. Jejich nedostatek bývá mimo jiné spojen hlavně s:

  • nižší inteligencí,
  • depresí,
  • srdečními chorobami,
  • artritidou,
  • rakovinou....

V KTERÝCH PRODUKTECH ho u nás najdete? ► kliknutím na jednotlivé odkazy si projdete informace o jednotlivých produktech:

 

Hlavním zdrojem DHA a EPA jsou tučné mořské ryby – losos, makrela, tuňák, sardinky, ančovičky – a olej z tresčích jater. Nekonzumujete-li ryby alespoň dvakrát týdně, měli byste zvážit užívání potravinových doplňků s omega-3 mastnými kyselinami. Ne všechny doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami jsou však stejně prospěšné. Dbejte na obsah DHA a EPA i na původ rybího oleje.

článek + recenze: Když vás zradí oslabená imunita